Gurmans — menas kurti skonį Menas kurti skonį
GURMAN'S kitose šalyse

Arbata

Žalioji arbata

Jau daugiau kaip prieš 4000 metų Kinijoje pradėta vartoti žalioji arbata. Tuo metu ir netgi vėliau didžiojoje dalyje Azijos regiono arbata buvo vartojama ne tik kaip gėrimas, bet ir kaip tradicinės medicinos priemonė, gelbstinti nuo daugybės negalavimų.

Pagrindiniai auginimo regionai: Kinija, Japonija, Indija.

Arbatos gamyba: gaminant žaliąją arbatą, kad nevyktų fermentacija, lapeliai pirmiausia nuplikomi arba apšutinami karštais garais, o tik paskui kočiojami ir džiovinami.

Savybės ir poveikis: Ištirta, kad žaliojoje arbatoje daug vertingų medžiagų, kurias sudaro daugiau kaip 550 cheminiai elementai ir jų junginiai, kurie tirpsta vandenyje. Mokslininkai nustatė, kad žaliosios arbatos ekstaktras pagreitina medžiagų apykaitą.

Skirtingai nei vaistažolių arbatą, žaliąją arbatą galima gerti kasdien.

Žaliojoje arbatoje slypi tokios naudingos medžiagos kaip:
• Katechinai. Jie normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, mažina vėžinių ligų tikimybę, reguliuoja kraujospūdį bei cukraus kiekį kraujyje, naikina bakterijas, žudo gripo virusus, šalina nemalonų burnos kvapą.
• Vitaminai C, E, kurie mažina stresą, saugo nuo peršalimo ir stabdo senėjimo procesus.
• Flavonoidai - stiprina kraujagyslių sieneles, naikina burnos ertmėje susidariusias bakterijas.
• Kofeinas - stimuliuoja centrinę nervų sistemą.
• Fluoridai - saugo nuo karieso ir taninų, kurie suteikia arbatai malonų skonį.
• Polisacharinai - mažina cukraus kiekį kraujyje.

Žaliosios arbatos
paruošimas: vienas šaukštelis arbatžolių – pakankamas kiekis arbatos puodeliui užplikyti. Plikoma 60-90˚C filtruotu vandeniu. Temperatūra priklauso nuo arbatos kokybės ir rūšies – kuo aukštesnė arbatžolių kokybė.

Priklausomai nuo arbatos rūšies ir kokybės – kuo arbatžolių kokybė aukštesnė, tuo jos turi būti plikomos vėsesniu vandeniu. Pritraukimo laikas 3-4 min.
 
 

Susisiekite

UAB "Kavinuko prekyba"
Ateities g. 15, LT-08303 Vilnius
Tel. +370 52 796 741,
Faks. +370 52 796 745
El. paštas info@kavinukoprekyba.lt 

 

© 2002 - 2010 GURMANS™