Gurmans — menas kurti skonį Menas kurti skonį
GURMAN'S kitose šalyse

Arbata

Juodoji arbata

Juodoji arbata arba raudonoji arbata ( taip ji vadinama Kinijoje) yra visiškos lapo oksidacijos iki deginimo rezultatas. Pasaulio rinkoje ji užima pačią svarbiausią vietą rinkoje iš visų arbatų tipų.

Pagrindiniai juodosios arbatos auginimo regionai: Šri Lanka (Ceilonas), Indija (čia užauginama 1/3 pasaulio arbatos), Indonezija, Kenija, bei Kinija.

Arbatos gamyba: juodoji arbata yra fermentuojama. Patalpoje, kurioje vyksta fermentacija, arbatos lapeliai 10 cm storio sluoksniu sudedami ant stelažų. Čia arbatžolės laikomos 40˚C temperatūroje ir 95-98% drėgmėje. Fermentacijos procesas trunka 2-3 val.

Juodoji arbata ir kofeinas: iš juodosios arbatos ruošiamas stiprokas ir skanus gėrimas, kuris turi daugiau kofeino nei žalioji arbata.

Juodosios arbatos paruošimas: puodeliui arbatos naudojama ~2,5 g arbatžolių (maždaug 1 šaukštelis). Arbatžolės užpilamos nedideliu kiekiu verdančio vandens. Praėjus 4-5 minutėms, arbata yra stipriausia. Jeigu atsirado gelsvai rudų putų, vadinasi, arbata yra puikios kokybės ir užplikyta teisingai. Laikant daugiau nei 8-10 minučių, arbatžolės pradeda išskirti kartaus skonio medžiagas. Kartumas nėra stiprumo, bet sugadintos arbatos požymis.

Nauda ir poveikis: specialistai iš juodosios arabtos sudėtyje esančių mineralinių medžiagų išskiria kalį, geležį, fluorą, manganą, nikelį ir varį. Pagrindinis dėmesys skiriamas fluorui, nes jis padeda apsaugoti dantis nuo ėduonies. Arbata turi keletą B grupės vitaminų C, E2, K , P.

Juodoji arba žalioji Pu erh arbata tai energijos šaltinis. Arbata turi flavanoidų – augalų pigmentų, kurie pasižymi antikancerogeninėmis, priešuždegiminėmis, antioksidantinėmis, o kai kurie ir antialerginėmis savybėmis.

 
 

Susisiekite

UAB "Kavinuko prekyba"
Ateities g. 15, LT-08303 Vilnius
Tel. +370 52 796 741,
Faks. +370 52 796 745
El. paštas info@kavinukoprekyba.lt 

 

© 2002 - 2010 GURMANS™